Крепости в североизточна България от високо с дрон

Крепости в североизточна България от високо с дрон.
Представяме Ви Калиакра, Яйлата и крепост Карвуна, намиращи се на северното черноморие. Беше прекрасен слънчев ден, но духаше вятър. Навсякъде се носеха песни на птички и аромата на ухаещи билки и цветя. Беше чудесно за разходка, но малко неблагоприятно за полет с дрон. Въпреки това успяхме да заснемем видио и снимки от птичи поглед.

Нос Калиакра е най-източнат ачаст на Добруджанското плато. Намира се на северното черноморско крайбрежие близо до село Българево. Калиакра е природен и архиологически резерват и е един от 100-те национални туристически обекта. Била е населявана още IV в. пр.н.е. от тракийското племе „Тиризи“, от където идва и първото име Тиризис. Като античен град Калиакра е позната под името Акре Кастелиум или просто Акра. Късноантичната укрепителна система на Тириса (Акре) е изцяло проучена, благодарение на архиологическите разкопки. В различни източници са известни и славянските имена Тетрасида, Тетрасиада, Тетрисиас, Триса, Тириза и Тириста.

крепост калиакра с дрон

крепости в североизточна българия с дрон

крепост нос калиакра

крепост калиакра с дрон

калиакра от високо с дрон

калиакра от небето с дрон

калиакра от птичи поглед с дрон

крепост калиакра от високо с дрон

нос калиакра от птичи поглед с дрон

Яйлата е Национален архиологически резерват в област Добрич. Намира се на 2 км южно от село Камен бряг. Представлява отделена от морето приморска тераса, състояща се от скални масиви с височина 50-60 м. Местността се дели на Малка и Голяма Яйла. В южната част месността, наречена Малка Яйла има пещерен град, разположен на няколко нива в скалите и използван хилядолетия. В северната част, известна като Голяма Яйла е разположена малка ранновизантийска крепост.

крепости в североизточна българия

местност яйлата от високо с дрон

крепости в североизточна българия от високо с дрон

яйлата от птичи поглед с дрон

яйлата от небето с дрон

крепост яйлата от високо с дрон

местност яйлата с дрон

местност яйла от небето с дрон

антична крепост яйла от високо с дрон

Още снимки от местност Яйлата може да видите Тук

Дионисополис е средновековна кепост и късноантичен град, предшественик на днешен град Балчик. Карвуна е старобългарското му наименование. Възникнал е като древногръцка колония известена с името „Круни“.

крепости в североизточна българия

крепост дионисополис от високо с дрон

Разкри се и чудесна гледка към Балчик:

балчик от високо с дрон

балчик от високо с дрон

Още снимки ТУК